VoIP, DID, IVR, click2Call, Безплатен Call Center / Контакт център, Безплатен CRM, Телефонни разговори, SIP Trunk.

BG-Tel - система за техническа поддръжка

  • система за VoIP поддръжка

BG-Tel билинг - система за поддръжка

Съвременните тенденции в управлението на телекомуникационния бизнес изискват всеки клиент да има достъп до система за поддръжка (Trouble ticket).

BG-Tel е разработила специална система, осигуряваща лесно въвеждане на заявки за разглеждане на проблем, както и неговото проследяване както в България така и извън нея.

До системата имат достъп: потребителите, център за обслужване и контрол и международните оператори.

Етапи за анализ и отстраняване на проблеми:

На потребителско ниво. Потребителя сам проверява наличността и качеството на Интернет връзката. Разработен е безплатен телефон чрез който можете да тествате Интернет свързаността с нашите сървъри. Предвидено е клиентът ръчно да може да рутира всеки разговор с цел да определи кой VoIP рутинг е най-подходящ за неговата Интернет връзка.

Въвеждане на заявка в системата за обслужване. При въвеждане на всяка заявка, системата за обслужване дава уникален входящ номер. По ел. поща допълнително могат да се предоставят логове, снимки и разпечатки на появилия се проблем.

NOC на BG-Tel анализира проблема. Проверява се Интернет и VoIP свързаността с клиента и международните телекоми. Правят се тестове с посочения номер. Всеки работил по проблема вписва резултата в обслужващата система. Клиентът винаги може да проследи етапите на подадения проблем.

На международно ниво. Обслужващите система на BG-Tel и международните оператори са свързани помежду си. Ако се установи, че има проблем на международно ниво проблемният рутинг се спира от експлоатация и се работи по неговото отстраняване. До тогава тази дестинация се обслужва от рутинг на друг телеком.

Обратна информация. След отстраняване на проблема се подава обратна информация на подателя на проблема с молба за тест и потвърждение на работоспособността.

Потвърждаване. При потвърждаване от страна на клиента за работоспособността на дестинацията, рутинга се включва за нормална експлоатация.

Всички проблеми се подават само в писмен вид. Този начин на работа дава информация на клиента за всички действия по посочения проблем.

Да печелим лесно пари Фирмена политика Цени съобразени с Вашите желания Да печелим лесно пари без да правим инвестиция Основни цели и задачи поставени през фирмата. Цени отговарящи на Вашите изисквания. Всеки може да избере качество (Wholesales, Premium); вид рутиране (LCR, DVR, BCR); международен доставчик.
Тел. кабини устройства за отчитане на трафик Shop - продажба на едро и дребно CallCenter - надежни и качествени услуги VoIP услуги за мобилни телефони CallShop услуги за фирми и часни лица

CallCenter

voip

PBX

Trunk

Можете да печелите без да инвестирате. Разгледайте нашите предложения. Станете наш консултат. Телеком услугите които предлагаме гарантират високо качество, лесна настройка и безпроблемно обслужване. Web базирана отчитаща система Ви позволява с лекота да получавате билинг информация за телеком услугите които сте използвали. Повече от 16 години работим за Вас. Използвайте нашите услуги за да намалите разходите си - Без месечни такси и скрито таксуване.